Cultuur

Cultuur : archeologie, geschiedenis en kunst

Neolithische nederzettingen

Portugal is een land rijk aan geschiedenis. De Algarve is dan ook bezaaid met fossiele vondsten en ingebed in de rotsen vind je haar stille getuigen onder de vorm van zeedieren en schelpen uit het Krijttijdperk. Ook resten van dino’s en eieren zijn bij opgravingen in de Algarve teruggevonden. In de oudheid en middeleeuwen is het Iberisch schiereiland ettelijke keren onder de voet gelopen door invasies van buitenaf. De Kelten, Feniciërs, Grieken en Romeinen om er maar een paar te noemen. De Moren hebben de Algarve eeuwenlang gekoloniseerd. Haar naam komt dan ook van het Arabische “Al Garbh”. Een gouden tijdperk voor Portugal en de Algarve brak aan toen haar onverschrokken zeevaarders routes vonden naar Afrika, India, Brazilië en zelfs China en Japan. Die turbulente geschiedenis heeft vele sporen nagelaten. Van dinosauriërs en hun eieren en prehistorische megalieten, ruïnes van oude Romeinse vestigingen tot oude schepen en de replicas ervan, zoals het eerste schip van Bartolomeo Dias dat vaarde naar Kaap de Goede Hoop in Zuid Afrika en dat nu in Lagos ligt, je vindt het hier allemaal.
Op een goed half uur rijden van vind je de oude neolithische begraafplaats Alcalhar in Mexilhoeira Grande, tussen de kustlijn van Alvor en de voet van het vulkanische Monchique gebergte.
De middeleeuwse periode ontdek je in het kasteel van Silves dat een Moors verleden kent en ieder jaar in augustus heb je daar een middeleeuws festival. Silves was eens de hoofdstad van de Algarve tot de verzanding van de rivier de Arade en het einde van de slavenhandel haar beroofde van die begerenswaardige status. De Moren bouwden het kasteel op de ruïnes die overbleven van de Feniciërs en de Romeinen. De mooie kathedraal is tijdens de 13de eeuw gebouwd in opdracht van Alfons X (de Wijze) op de plaats van een moskee. Vlakbij Silves ligt de stad Rocha Branca, een voormalige Griekse handelsplaats.
Ons eigen dorpje Luz herbergt verborgen achter haar promenade een oude Romeinse nederzetting die gebruikt werd als opslagplaats. De Romeinen hadden hier ook spa’s: ze kenden de weldaden van het Portugese klimaat toen al! Vila do Bispo is dan weer rijk aan prehistorische vondsten zoals enkele menhirs getuigen, een vreemde combinatie voor een o zo pittoresk dorpje. Lagos kende de eerste slavenmarkt van Europa waarvan een museum en ook een fort getuigen. Ook het fort van Sagres kun je bezoeken. Tijdens verschillende festivals komt dit verre verleden weer tot leven.
Kunstliefhebbers kunnen in de Algarve en meer bepaald in Lagos mooie ontdekkingen doen.